spleising_3.jpgEndelig hadde vi meldt oss på Lederløft 2008 og var på vei østover. Grunnet sykdom i min nærmeste familie hadde vi utsatt påmelding helt til siste øyeblikk, noe som medførte at vi måtte kjøre bortover med egen bil da det bare var dyre flybilletter igjen.
Programmet for Lederløft var meget spennende, med mange valgmuligheter.
Da vi kom fram på fredag kveld bar det rett bort til registreringsbordet for å melde oss på de kurs og emner vi ville være med på i tillegg til fellesarrangementene.

Jeg valgte å være med på Pioneringskurs, Emnekurs i Vekst og Spesialøkt for Ledertrenere. Pioneringskurset bestod i å lære seg 3 ulike typer spleis og av bildet ser man at deltagerne var dypt konsentrerte.
Emnekurs i Vekst gikk ut på at veilederen hadde en del problemstillinger som hun ville ha våre tilbakemeldinger på. Med oss var også Lars Atle. På dette kurset fikk vi tydelig fram utfordringene som de små speidergruppene har. Små speidergruper har speidermøter på 1 dag, ofte er Troppen samlet på den dagen. Vi i 1.Tananger Sjø var ensomme om å ha nok speidere i enheten  til å fordele oss over 2 ukedager og derved gi speiderne en mulighet til å velge både speiding og f.eks fotball.
Spesialøkt for Ledertrenere var toppen på helgen. Denne økten ble ledet av Arne Nørstebø som er leder i Komite Speiding. Vi var ca 18 deltagere som i flere timer evaluerte dagens Ledertrening og gav tilbakemelding til Arne. Denne tilbakemeldingen skal benyttes i utviklingen av dagens Ledertrening.
Sissel ved låven
På fredags kveld gikk vi rett i matfatet etter at registrering var unnagjort og teltet slått opp.
Kvelden skulle bli lang og programmet var meget godt. Vi samlet oss på låven 21.30 og fikk 2 uforglemmelige timer med ” Han Innante” som koserte over temaet:

”Selvfølelse, selvtillitt og motivasjon” ved Torolf Nordbø og Tor Moen Tønnesen

Gjennom humor og visesang fortalte Torolf Nordbø og Tor Moen Tønnesen hvordan selvfølelse, selvtillit og motivasjon kan bedres. Også rollefigurene fra Han Innante revyen stiller med spesiell kompetanse. Sammen representerer de over 50 års arbeidserfaring - og nesten like lenge har de brukt humor for å gjøre arbeidsdagen bedre for andre (og seg selv). Alle som har sett og hørt Han Innante kjenner det lune og litt skjeve synet på hverdagen.
For mer: www.innante.no

Lørdag ble vi vekket 07.30 med kaffi og kjeks i teltene og fikk god tid til morgenstell og frokost. Morgensamlingen ved flaggstangen var unnagjort 09.15 og da gikk vi løs på første fellesøkt:

”Bli god gjennom andre” ved Harald Tunheim

Harald Tunheim er oppvokst på Hommersåk. Han er utdannet lærer og har jobbet og bodd i Alta siden 1985. November 1986 fikk han sine to første trekkhunder. Han gjennomførte sitt første Finnmarksløp i 1989, og har fullført hvert år fram til og med 1998.
Harald Tunheim har vunnet Finnmarksløpet fem ganger, i 1996, 1997, 1998 , 2006 og 2008. Foruten dette har han to andreplasser, én tredjeplass, tre fjerdeplasser og én femteplass. I perioden 1999 til 2002 har Harald deltatt tre ganger i Iditarod - verdens lengste sledehundløp.
Harald Tunheim har i dag 30-40 hunder i kennelen "North Cape Huskies" på Øytun folkehøgskole i Alta, hvor han underviser ungdom i friluftsliv og hundekjøring. På slutten av 80-tallet bygde han opp Skandinavias første undervisningstilbud i hundekjøring ved folkehøgskolen. På 90-tallet har andre skoler kommet etter, men Haralds linje er klart ledende i Norden på dette feltet.
Harald Tunheim vektlegger å formidle natur- og frilufslivsglede, og setter sledehundene inn i en sammenheng der de er en del av naturen.
Hans foredrag gikk på hvordan man målrettet når sine mål og de utfordringer man må gjennom for å nå dem.
For mer: www.tunheim.no

Etter lunch og selvvalgt emnekurs (Pionering), fulgt av kaffe og kaker, gikk vi løs på neste fellesøkt. Dette var emnekurset ”Vekst og Lederkvalitet” som ble holdt av islandske Finna Sigurdardottir, hun er siden 2007 medlem i den europeiske WAGGS komiteen. Om hennes foredrag kan sies:

"Vekst og lederkvalitet" ved Finna Sigurdardottir, WAGGGS

Finna har bred internasjonal speidererfaring. Hun har deltatt på flere utenlandske leire som leder for islandske speidere. Hun har også deltatt på the World Scout Jamboree i Holland i 1995 og the World Scout Moot i Mexico i 2000, i tillegg til at hun har arbeidet som frivillig på the World Youth Festival i Barcelona i 2004. Hun studerer for tiden i Danmark.
Finna vektlegger glede og engasjement og særlig hvordan vi takker hverandre i en frivillig organisasjon og hvordan vi viser at vi setter pris på det arbeidet som andre frivillige gjør.
For mer: http://www.europe.wagggsworld.org/en/grab/1161/5/EGC6_CommitteeCandidates_E.pdf

Finna gikk gjennom følgende tema:
-    Voksne ressurser og opplæring av disse
-    Ledertreningsprogram
-    Struktur og Ledelse
-    Forhold til samfunnet rundt oss
-    Medlemsskap
-    Økonomisk ledelse

Lørdagen videre forløp med temakurs og innlagte kaffipauser med frukt og kaker.

Lørdagskveld var alle inviterte til festmiddag på låven.
Menyen her var:
Forrett - Potetlefse m/Snøfrisk ost og røkelaks
Hovedrett: Kyllingfilet, slottspoteter, salat, brokkoli og soppsaus
Dessert: Buffet m/ karamellpudding, sjokolademousse, sitronfromasjoe, is, bjørnebær, tropisk bær, verdens beste kake og toscakake.
Etter middagen var det leirbål ved Lomtjern. Leirbålet dannet en fin avslutning på en topp dag.
Festmiddag
Søndag morgen ble vi vekket 08.00. Etter en god frokost, flaggheis og pakking var vi klar til å motta ny lærdom og jeg fikk en topp motivasjon ved å diskutere Ledertreningsprogrammet sammen med mange andre meget erfarne ledere.

Lunchen sløyfet vi pga den lange hjemveien.
Lederløft 2008 hadde ca 300 deltagere, noe som er rekord. Det var første gang jeg deltok, men det blir ikke den siste.

Spesielt hyggelig var det å se at over halvparten av deltagerne var under 26år, og at mange var under 20år. Kanskje kan vi også ha kandidater som kan ta lederutdanning og bli med?

Hilsen
Sigmund og Sissel


1. Tananger Sjøspeidergruppe
Postboks 140  |  4098 Tananger  |  Org.nr.: 984 004 737  |  epost: post@1tanangersjo.no
Templates by: RocketTheme |  Powered by: Joomla! |  Innhold og bilder Copyright © 2018 1. Tananger Sjø - All Rights Reserved